Tisíce ľudí v Nemecku evakuovali pred stúpajúcou riekou Labe

09.06.2013 Celý región

Magdeburg 9. júna (TASR) - Tisíce obyvateľov nemeckej spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko museli už opustiť svoje domovy v obave pred záplavami z rozvodnenej rieky Labe. Informovala o tom stanica Deutsche Welle.

Hladina Labe počas soboty naďalej stúpala, pričom povodňová vlna smeruje na sever krajiny. Situácia sa zhoršila na kritickú úroveň aj v meste Magdeburg, kde museli evakuovať domov dôchodcov a vypnúť elektrinu v niektorých častiach mesta.

Najviac ohrozené sú lokality Magdeburgu ležiace pri sútoku riek Sála a Labe, z ktorých už evakuovali asi 3000 ľudí. Protipovodňová ochrana mesta by však mala vydržať aj pri očakávanej výške hladiny 7,40 metra. Bariéry z vriec naplnených pieskom postavili aj vo Wittenbergu a ďalších okolitých mestách.

Premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff vyzval na pomoc ostatné spolkové krajiny i federálnu vládu. Do oblasti ohrozenej povodňami dnes pricestuje nemecký prezident Joachim Gauck.

Do boja z povodňami v Nemecku sa zapojilo asi 70.000 pracovníkov krízových tímov a 11.000 vojakov. Povodňové škody v Nemecku sa doteraz odhadujú na 11 miliárd eur.
 
 
 
 

Vyberte región